2014. november 17., hétfő

10 éves a néptáncoktatás Rétságon!

Csupa csupa tánc - 10 év tánctörténelem (retsag.net)
 A Kereplő Néptánc Egyesület minden évben rendez egy mutaságos délutánt, úgymond "Mulassunk még egyet Szent András havában". Mert hát rövidesen itt az Advent, a csendesebb elmélyültebb várakozás ideje, amikor már efféle hangos tömeges összejövetel nem illendő. A mostani különleges alkalom, hiszen éppen 10 esztendeje, hogy Rétságon elkezdődött a táncoktatás.
      Azt már mondani sem kell, hogy az ilyen "kereplős" alkalmakkor olyannyira megtelik a művelődési központ színházterme, hogy ott ténylegesen nem lehetne egyetlen tűt sem leejteni. A megjelenteket Lengyel László, az egyesület elnöke köszöntötte. Bevezetőjében elmondta, hogy tíz éve városunkba került egy kincs, ami azóta csak gazdagította kultúránkat. Ő Simon Katalin táncpedagógus, aki a kezdetben néhány óvodás gyerekkel induló néptáncos foglalkozásokból egy évtized alatt felépítette a város meghatározó kulturális, hagyományőrző közösségét. A köszöntő után kezdetét vette a tánc. És mi is lehetett volna a színpadon, mint tánc, tánc, tánc. 
     A helyi szereplők korosztályonként váltották egymást, kezdve a kisebb óvodásoktól nagyobbakig, majd az iskolások csoportjai következtek, és ha nem is végül a már ifjúságinak tekinthető nagyobbak mutatták be műsorukat. A helyi fellépők műsorszámai között vendégművészek és meghívott együttesek adták elő produkcióikat. Mondani sem kell, hogy a közönség mindig viharos tapssal fejezte ki elismerését. A gyermek fellépők a színpadról lefelé jövet egy-egy ajándékot kaptak. A Kereplős varázsládika mindenkinek tartogatott meglepetést. Az idei ajándék javarészt a Lengyel család által készített mézeskalács figura volt.
      A színpadi produkciók feszes ütemet diktáltak, ezért aztán a végefele közeledve Simon Katalin - aki ezennel a program műsorvezetője is volt - színpadra szólította a két felnőtt csapatot. A Zúgófásokat és a Csillagvirág formáció lelkes tagjait. Ők most táncból felmentést kaptak. Egyrészt a műsor időtartamának racionális mederbe tartása okán, de főként azért, mert a felnőtt táncosok rengeteget dolgoztak a mai program előkészítésén. Ők ezzel járultak hozzá az est sikeréhez. A zárszónak szánt gondolatok között Kati elmondta, hogy a 10 év alatt több mint 250 fellépésen vettek részt, és a kezdetekben néhány óvodással induló táncos program már 7 korosztállyal és több mint 130 táncossal működik, a résztevvők és a közönség örömére. Elhangzott, hogy kik támogatták a rendezvény megvalósulását. (Ezek és a vendégként fellépők listája megtalálható az itt is megnyitható plakáton.) Talán annyit érdemes külön is kiemelni, hogy a zenét a Tönköly zenekar biztosította, a táncházat pedig Tálas Ágnes és Kiss Zsolt vezette. (Ők a színpadi műsorok sorában is felléptek.)
     Megható pillanatok következtek. A csoport tagjai nevében ajándékkal köszönték meg Kati munkáját, aki ezt egy gyönyörű dal előadásával viszonozta. Közben felkészült a technika, szétkúszott a hátsó függöny, és egy képválogatás tárult szemünk elé az elmúlt 10 év fotóiból, 10 év tánctörténelem címmel. Hát bizony szemünk előtt peregtek le azok a fotók, ahol színpadon láthattuk óvodás, kisiskolás korban azokat a gyermekeket, aki ma már szinte felnőttként vesznek részt a forgatagban, vagy  - más vásorban továbbtanulva - kinőtték a helyi közösséget. Biztos azonban, hogy az itt tanultak, a közösségi élmények életük végéig meghatározó számukra. A felvételek megőrizték és bemutatták, ahogy együtt nőttek fel a művészeti tevékenységgel.
      A rendezvény a már kialakult szokásoknak megfelelően az aulában folytatódott. Itt a szülők és felnőtt tagok által készített szendvicsekkel, süteményekkel vendégelték meg a táncosokat és a résztvevőket, majd miután a zenekar is átköltözött kezdődött a táncház. És hát tartott is - ha nem is kivilágos virradatig - de kifáradásig. Ez a fáradtság kellemes, jóleső élményekkel teli. Amikor a gyermekek már hazamentek, a felnőttek folytatták. 
     Reméljük, hogy az évtizedes hagyomány tovább folytatódik, és még sokáig tanulhatnak gyermekeink a nép hagyományát újraélő dalokat, táncokat, szokásokat. Köszönet illet mindenkit aki részese volt ennek a 10 esztendőnek. 
      Képeink időrendben mutatják meg a gazdag délután szép pillanatait.
GiK  Foto: GiK és tudósítónktól;
.

Nincsenek megjegyzések: