2014. július 20., vasárnap

Néptánc tábor Verőcétől- VálaszútigTanítványaimmal a rétsági Kereplő Gyermek Néptánc Együttes és a nagyoroszi Börzsöny Néptánc Együttes néptáncosaival 2006 óta, minden évben az iskolai tanév végén néptánc táborba megyünk. Első két évben Karádon és Tordason vettünk részt az ottani néptáncosok által szervezett néptánc táborokban,  2008 óta saját néptánc táborunk van, amit Verőcén tartunk. A gyerekek 7 éves kortól jönnek, korosztály szerint csoportokra osztva vesznek részt a foglalkozásokon: néptánc oktatás, népdaloktatás, kézműves foglalkozások és szabadidős programok. A verőcei táborban idén a kisebbek sárközi táncokat, a nagyobbak mezőségi táncokat tanulhattak, volt népi furulya és népdaloktatás, nem maradtak el az esti táncházak, gála műsor a szülőknek a táborban tanultakról, a királyréti kisvasutazás, strandolás, séta a Duna partra, a különböző szabadidős programok. Népdal és néptánc oktatás Ónodi Béla és Simon Katalin, népi furulyaoktatás Földi Lehel, kézműves foglalkozások Fábiánné Székely Szilvia, Kiss Zsófia, Dobsony Zsófia. A tábor eredményesen zárult a gyerekek nagyon sokat tanultak és nagyon jó élménnyel tértek haza. A táborban a legkisebbek ( 7évesek) és a legnagyobbak (16 évesek) egyaránt élvezték a tánc és a játék örömét, szinte testvérként vigyáztak a nagyobbak a kicsikre, ami igen csak példa értékű, és reméljük hogy ez a szeretet, egymásra figyelés,egymás iránti tisztelet , mindig jellemezni fogja őket.
199o óta, Erdélyben több helyen is , minden nyáron nemzetközi néptánc táborok vannak, ahová nemcsak a Kárpátmedencéből  hanem a világ minden tájáról érkeznek néptáncot szerető, megismerni vágyó emberek. Egyik ilyen neves néptánc tábor a Válaszúti tábor, ahol idén a legnagyobb gyerekeink eltölthetek egy csodálatos hetet. A tábor azért is különleges  mert a tábor  házigazdája  Kallós Zoltán   Kossuth-díjas erdélyi magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő. A táborban a gyerekeink a mezőségi tánctudásukat bővíthették, de az esti táncházakban belekóstolhattak más tájegységek táncaiba is .A tábor ideje alatt sikerült ellátogatnunk Szamosújvárra, Székre és Boncidára is ahol újabb néprajzi, történelmi ismeretekkel bővíthettük tudásunkat.
A napi 5 óra tánc, 2 óra népdaloktatás, néprajzi filmek megtekintése, kézműves foglalkozások, esti táncházak , vetélkedők egy életre szóló élményt adtak. A táborban három zenekar felváltva húzta a talpalávalót a tánc és népdaloktatásokon, esti táncházakban.
A táborban levő kastélyban egy csodálatos néprajzi múzeumot tekinthettünk meg, ami Kallós Zoltán több  évtizedes gyűjtő  munkájának az eredménye, ahol  több ezer tárgy tekinthető meg a mezőségi, kalotaszegi és erdélyi száz hagyományos népi kultúrát bemutató termekben.
  A táborban oktatóink Tálas Ágnes és Kiss Zsolt voltak, akiknek hálával tartozunk az egész hetes kiváló szakmai munkájukért, gondoskodásukért.
 Mindkét táborhoz anyagi támogatásokat kaptunk. A rétsági gyerekeket Réság Város Önkormányzata, Jávorka János és Hegedűs Ferenc, a Nagyoroszi gyerekeket Nagyoroszi Község Önkormányzata támogatta. Mindenkinek köszönjük a támogatást.
                                                                          Simon Katalin néptánc pedagógus 

További fotók ide kattintva letölthetőek

Nincsenek megjegyzések: