2015. április 24., péntek

Kereplős népdaléneklő verseny (RétsagNet)

A Kereplő Néptánc Egyesület nem csupán a néptánchagyományok ápolásával foglalkozik, nem  csupán a tánc szépségét mutatja meg, adja át a felnövekvő generációnak, hanem mindazt, ami elválaszthatatlan a tánctól. Többször különféle alkalmakról beszámoltunk már, ahol a néprajzi hagyományok ápolása került középpontba. De ahogyan a viselet, a muzsika is elválaszthatatlan a tánctól, ugyanúgy a népdal és a népdaléneklés is. Az egyesület megszervezte a népdaloktatást, és szép sikereket érnek el a tanítványok.
      2007-ben elhatározták, hogy az énekes kedvű fiataloknak versenyt hirdetnek, ismerjék meg a színpadi jelenlétet úgy is, ahogy egyedül, vagy kevés társukkal lépnek a rivaldafénybe. Eleinte néhány dalos gyermek mutatta be mit tanult. Azóta eltelt idő megnemesítette, és gazdagította ezt a kezdeményezést, olyannyira, hogy most már a színházterem a megfelelő helyszín a verseny megtartásához. Ez megfelelő akkusztikát, és ünnepélyességet is teremt, nem utolsó sorban az egyre nagyobb létszámú közönségnek megfelelő elhelyezését nyújt.
      A megjelenteket Simon Katalin néptáncoktató - maga is énekes előadóművész - köszöntötte. "Bemelegítésként" a kisebb "kereplősök" mutattak be táncot. Majd a zsüri asztalánál elfoglalták helyüket. Ezennel Simon Katalin mellett Havay Viktória etnográfus, népdalénekes vállalta, hogy a meghallgatott előadásokat értékeli. Előbb a legkisebbek, az óvodások énekeltek, majd az egyre nagyobb iskolás osztályok tanulói, sőt már olyanok is, akik kötődnek a "Kereplő" hagyományaihoz, de már középiskolában tanulnak. 24 előadótól hallottunk több mint 50 népdalt. ismerteket és kevésbbé ismerteket. Egyszerű nézőként örömmel állapítottam meg, hogy a gyeremekek a korosztályuk előadói képességeihez képest lényegesen jobb ritmusban, jó dinamikával, tisztán, érthetően mutatták be dalaikat.
      Amíg a zsűri értékelt a résztvevők apró süteményt, üdítőt fogyaszthattak. Persze más meglepetésben is volt részük.
      Az előadásokat ezennel Havay Viktória értékelte, és látta el tanáccsal a fiatalokat. A korábban kialakult hagyományok szerint kaptak a versenyzők arany, ezüst és bronz minősítéséket. Ezennel bronz minősítés nem került kiadásra, mindenki felette teljesített ennek a szintnek. Az emléklapok átadását követően egy csoportképre és közös meghajlásra mindenki a színpadon maradt.
      Képeinkkel a rendezvény hangulatát kívánjuk visszaadni, hiszen a kicsik izgalmát, az előadások dallamait a fotó nem tudja még csak tükrözni sem. Arra is törekedtünk, hogy minden fellépő szerepeljen ebben az összefoglalóban, ami pár év múlva kikereshetően szép elék, és összehasonlítási alap is lehet.

GiK 
 .

Nincsenek megjegyzések: