2013. március 25., hétfő

Ördöngősök füzesen és Rétságon

Immár második alkalommal vendégeskedik városunkban a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. Közel egy esztendeje tartott fellépésük emlékezetes siker volt. Olyannyira, hogy idén már sokan várták, megtekinthessék az újabb táncszínházi estet. Sajnos ez többeknek nem sikerült. A művelődési központ nagyon régen élt meg ilyen hatalmas érdeklődést. Pótszékekkel 320 ülőhely telt meg, és sajnálatosan így is több vidékről látogatni szándékozó csoportot le kellett mondani. Nem fértek be. Ahogy a vendéglátó Kereplő Néptáncegyüttes vezetője Facebook bejegyzésben fogalmazott, két előadást is lehetett volna tartani.
      A művelődési központ aulája már fél hatkor benépesedett. Miközben a zenekar székely muzsikát játszott, a fiatalabb korosztály számára kézműves foglalkozás volt több asztalnál a húsvéti készülődés jegyében. Aztán ahogy elkészültek az apró ajándéktárgyak, meglepetések, érkezett a közönség, és elfoglaták helyüket a színházteremben.
      Kezdetét vette egy táncos sokadalom. Bocsánat, lakodalom, Vagy úgy is mondhatnánk, hogy lakodalmi sokadalom. Különféle lakodalmas feldolgozásokat már sokat láttunk, de ilyet még nem. Mert addig nem volt semmi szokatlan amíg bevonult a vőfély, érkeztek a vendégek. Hacsak nem a kezdettől fogva humoros vidám feldolgozás, szinészi kvalitásokat is felmutató alakításokkal. Hoztak is ajándékot, ki milyet. Hanem az egyik ajándék egy láda, benne maga az ördög. Aki adott pillanatban minden tiltakozás ellenére elő is toppant majd kijelentette, hogy ő a legjobb táncos. Se szó se beszéd, magával ragadta a menyasszonyt. A történet persze úgy folytatódott, hogy a székely legények, lányok ugyancsak táncban akarták legyőzni az amúgy tényleg ördögien mozgó alakot. Közben újabb viseletek, táncok, forgatag. Hatalmas pergő-forgó sokaság, látványos szinpadi jelenetekkel.
      A siker most sem maradhatott el. Az előadás végén a közönség hatalmas vastapsa többszöri ismétlést követelt. Majd állva ünnepelve köszönte meg a publikum a különleges élményt. Ilyenre én nem emlékszem, pedig régóta figyelemmel követem a művelődési központban rendezett műsorokat. Egészen pontosan egyszer már előfordult. No mit gondolnak akkor kik léptek színpadra? Igen bizony egy esztendeje a Hargita ugyanilyen elismerésben részesült.
      A vendéglátók nevében Simon Katalin, a Kereplő Néptánc Egyesület művészeti vezetője köszönte meg az együttesnek hogy eljött városunkba és emlékezetes műsort adott. A köszöntést az vendégek is viszonoszták, és más ajándékok mellett Mezőfi Zoltán polgármesternek átadtak egy székely zászlót. Városvezetőnk igérete szerint az erdélyi magyarság szimbóluma ezentúl a városházán hirdeti a nemzet egységét.
      Többször írtam, hogy a szereplőket a Kereplő Egyesület látták vendégül. Ezt szó szerint kell érteni, hiszen nem csak a fellépésre hívták meg a táncosokat. Érkezésükkor is finom ételekkel kínálták a messziről ide vándorlókat, és hát a szállást is a kereplős gyermekek szülei, illetve a felnőtt táncosok biztosították a közel 50 fős társulatnak. A családoknak ez biztosan életre szóló barátságot is jelent, és egy szép gesztus. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes tavaszi magyarországi turnéjából még van egy előadás, így aztán szombat reggel továbbindulnak.
      Külön köszönet mindenkinek, aki munkával, vagy támogatással hozzájárult az est sikeréhez. Elsősorban a Kereplő Néptánc Egyesületnek, akik rendezőként vállalták az együttes fellépésének költségeit, a "kereplős" tagoknak, szülőknek, a "Zúgófásoknak", a kézműveseknek és támogató családoknak, akik sok munkával vendéglátással, szállással segítették az est létrejöttét. Továbbá akik a feltételek biztosításával és anyagilag is hozzájárultak a felejthetetlen bemutatóhoz. Közöttük az Önkormányzat, Hedegűs Ferenc, akik anyagilag támogatták a szervezést, valamint a művelődési központ.
      A fénykép alkalmatlan arra, hogy azt a profi táncot, azt a ritmust, szerteáradó lelkes lendületet elmesélje. Alábbi képek inkább csak emlékek az estről, illetve tudósítanak azok számára akik nem tudtak eljönni. Aztán jövőre két előadásra már bizonyára minden érdeklődő befér. Vagy ki tudja ...
Girasek Károly
Képes beszámoló ide kattintva.

Nincsenek megjegyzések: