2009. november 29., vasárnap

András napi mulatsága http://www.retsag.net/ cikke és képei  a pénteki mulatságról:

Szent András napja után következik az Advent, és a karácsonyi készülődés. Lélekben és az üzletek polcai előtti tanácstalanságban egyaránt. A Kereplő Gyermek Néptáncegyüttes már évek óta úgy gondolja, hogy legyen még egy vidáman átmulatott este, mielőtt a várakozással teli szép ünnepre készülnének az emberek. Így aztán már több esztendeje Szent András havának utolsó hétvégéjén egy remek táncos mulatságos programot rendeznek. Elsősorban saját maguknak, a táncosok hozzátartozóinak, és persze minden érdeklődőnek.

Nem is kell mondani, hogy a színházterem zsúfolásig megtelt. Meg tulajdonképpen az egész ház, hiszen minden szeglete használatban volt az előtértől a különféle helyiségekig. A lelkes érdeklődők nem is csalódtak, hiszen remek alkalom készült számukra a szórakozásra, a gyermekek tánctudásának megcsodálására, és a közös mulatozásra. No de részlezettük egy kicsit az gazdag eseménysort.
Majer Szilvia az est háziasszonyaként köszöntötte a résztvevőket. Elsőként felidézte a Szent András naphoz kötődő népi legendákat, hagyományokat. Majd sorra hívta színpadra a táncosokat, zenészeket, fellépőket.
A zenét a Salgótarjánból érkezett "Folt Együttes" szolgáltatta, igazán kiemelkedő színvonalon. Ez szinte természetes, mert kiváló zeneművészek, zenetanárok alkotják a "bandát". A rétsági táncosok több korosztályának pergő ritmusú fellépése mellett ebben az évben Balassagyarmatról hívták meg vendégszereplésre a "Zobonka" táncegyüttest. Velük kiegészülve remek, pergű ritmusú műsornak tapsolhatott a közönség. Ezt persze mindenféle biztatás nélkül ösztönösen meg is tette, alig engedve teret a következő produkcióknak. Az "Aprócska" óvodásoktól, a kereplősök kisebb csoportjain keresztül, egészen a nagyokig minden korosztály szívéből táncolva adta elő programját. Sőt volt egy meglepetés is!
Majer Szilvia a "Táncos lábú szülők" fellépését jelentette be. Előtte elmondta, hogy az elnevezés kicsit pontatlan, hiszen a már nem első fellépésére készülő együttes tagjai között bőven vannak olyanok is, akiknek gyermeke nem jár tánccsoportok valamelyikébe. A biztatás is elhangzott, hogy lehet jelentkezni és bekapcsolódni a felnőttek csoportjába. Ezt a felhívást itt mi is szivesen hírül adjuk. Valóban élménytadó elfoglaltság, egészséges mozgás, remek kikapcsolódás egy ilyen együttes tagjaként készülni és fellépni. Mint ahogyan most is igen nagy sikert aratott a fináléban a gyermekekkel együttes műsorszám keretében bemutatott tánc. Azért a koreográfia megengedte, hogy a felnőtt táncosok megcsillanthassák tudásukat, és a "kicsik" olykor a háttérbe húzódva engedtek teret a felnőtt táncos lábaknak.
A fergeteges zárószám után még koránt sem ért véget az est. Mondhatni ez volt az "előétel", a bevezetés a további programokhoz. A ház aulájába gyorsan átköltöző zenekar húzta a talpalávalót, és kezdődött a táncház. Az aula egyik szegletében terített asztal várta a táncosokat és a vendégeket, melyet a Kereplő Együttes biztosított, de a szülök munkája, és pár süteményes tállal való kiegészítése is hozzájárult, hogy mindenki kóstolhatott kedvére.
Aztán a táncház kis szünetében Kozák Kati az együttes vezetője minden gyermeket megajándokozott, névre szóló ajándokokkal. Majd folytatódott a táncház, a tánc, amely később "átcsapott" igazi báli hangulatba. Ha nem is az est fénypontja, de fontos része volt a tombolahúzás, amikor is a szép számmal összegyűlt nyeremények találtak sorshúzás alapján gazdára.
Eddig tart az események leírásszerű ismertetése. De mindenképpen ide kivánkozik a résztvevő tudósítónak nem csak krónikai leírása, hanem személyes benyomása is.
Egyrészről csodálatos élmény volt az a forgatag, ami itt megvalósult. Valami olyan érzés vett úrrá a résztvevőkön, mint mondjuk egy örömzenélés részeseként, ahol kevesebb kötött szabály mellett szabad folyása van a muzsikának. Nos átvéve a fogalmat nyugodtan lehet "örömtáncnak" nevezni azt a formát, ahogyan itt minden ritmus élt a színpadon és a "parketten". Öröm volt nézni, ahogy a gyermekek fesztelenül, lazán, igazán élvezve a zene a tánc hullámzását hömpölyögtek a színpadon. Nem valami feszes és fegyelmezett fellépést produkáltak. Annál többet! Már jól látható, nem "betanult" módon adják elő a lépések sorotzatát, hanem az elemi részükké, lényegükké vált. Ahogyan szokták mondani profi táncosokra, hogy egyes tájegységek táncát "anyanyelvi" szinten adják elő. Értve ez alatt, hogy vérükké válva, ösztönösen jönnek a lépések, a mozgások. Nos igy van ez a helybeli kicsikkal is. Mi sem bizonyítja gondolataimat jobban, mint a színpad előtti nyüzsgés, az a fajta türelmetlen várakozás, hogy már ők is ott lehessenek. És ha nem a "világot jelentő deszkákon" akkor ahol éppen voltak, álltak - függöny mögött, színpad előtt, fellépésre várva a folyosón - nem is akarták nem is udták megállni, hogy maguk is ne tánsoljanak. Ha valami ez az eddigi közös munka legnagyobb eredménye.
És nem utolsósorban! Elengedhetetlen néhány szót szólni az együttes vezetőjéről Kozák Katalinról, aki fáradhatatlan munkabírásával, állandó tenniakarásával, szervező erejével és művészi munkájával mindezt elérte. Nem kell szégyelni elismerni, hogy az ő érdeme, ahogyan a "Kereplős" egyesület tagjaiból, a táncosok szüleiből igazi közösséget kovácsolva valami olyan lét és tevékenységformát teremtett városunkban ami egészen egyedülálló. Így hát ez a nap igazán lehet nem csak a tánc helyi ünnepe, hanem az együttesvezető méltó köszöntése is. Korábban eleve Katalin napi eseményként hirdették a programot. Nem tudni miért az a szerénység, ami ezen változtatott. Mindenesetre ez lehet a legszebb névnapi köszöntő.
Képeinken igyekeztünk bemutatni az esemény fontosabb mozzanatait, bár be kell vallani erősen válogatni volt szükséges. Minden izgalmas pillanat, mozdulat, csillogó arc, öröm, nem fér bele a rendelkezésre álló keretekbe. No nem baj, majd máskor is beszámolunk a táncosok jeles napjairól, mint ahogyan azt korábban is tettük.
/Szöveg és képek: Girasek Károly/


 
 
 
 
 
Nincsenek megjegyzések: